2014/12/06

Varatlan utazas

Nem Kanadaba.
Mivel vettem egy autot, amit meg 3 es fel evig torlesztek es belathato idon belul, ugy 5 ev mulva epitkezni szertnek, nem terveztem semmifele utazast. Azert az utlevelet megcsinaltattam, hogy veszhelyzet eseten Mo-ra tudjak menni.
Kb egy hettel az utlevel kezhezveteletol jott egy sms a tesomtol, hogy szeretne talalkozni velem.  Hmmm... O nemreg volt itt, en nem megyek Europaba, nehez lesz. Aztan kifejtette, hogy Hong Kongba hivatalos egy eskuvore, menjek en is, talalkozunk "feluton". Kertem szabadsagot, megvettem a repulojegyet, o lefoglalta a szallodat, es talalkoztunk. Kozel egy hetet toltottunk egyutt Hong Kongban. Elso nap elmentunk egy etel es zene fesztivalra, illetve mentunk volna, ha megtalaljuk. Zene volt, etel nem. :) Azert ettunk egy kifozdeben. Semmi kulonos. Este elmentunk az eskuvore, ami a nyugati es kinai eskulok egyvelege volt. 6-tol fenykepezkedes az ifju parral, pincerek jartak korbe uditovel es borral, es volt suti. 8 korul kezdodott maga az eskuvo es a fogadas. A ceremonia nagyon rovid volt, es persze semmit nem ertettunk belole. Elkezdtek felszolgalni a 12 fogasos vacsorat (inni csak vorosbor es narancsle volt), es kozben volt nehany beszed. Sok mokas sztorit meselhettek, mert nevetett a nasznep. Mi ketten voltunk az egyetlenek, akik nem beszeljuk sem a kantoni sem a mandarin nyelvet, igy aztan nem forditotottak semmit. Azert az egyetlen vendeg, akit nev szerint megemlitettek, a tesom volt, hogy olyan messzirol elment az eskuvore. Folytatodott a kajalas, majd a par es a kozvetlen csalad vegigjarta a nasznepet es koccintottak mindenkivel. Este 11-re felszolgaltak az utolso fogast es a nasznep 15 perc alatt feloszlott. Mi meg csinaltunk par kepet a parral es megbeszeltuk, hogy ket nap mulva talalkozunk.
A kovetkezo nap Hong Kong egy olyan reszere mentunk, ahol nincsenek felhokarcolok. Ez talan az egyetlen fennmaradt resze a regi varosnak, Lattunk 600 eves pagodat, 200 eves kinai stilusu lakohazat, templomot, osok termet, vendeghazat. Mindezek egy csalad tulajdonat kepeztek (nemelyik meg mindig az ovek). Batrak voltunk es bevallaltuk hogy eszunk egy helyi asszony foztjebol, akinek volt egy asztala es egy tuzhelye a haz elott, onnan kinalt etelt. 
Ezzel nagyjabol el is ment a napunk. Masnap az ifju par vitt el minket az orias Buddhahoz. Ez turista attrakcio. Kabelvasuton mentunk fel is, le is, mindket iranyban tobb, mint egy ora volt a sorban allas, de megerte. Gyonyoru a latvany. Termeszetesen egy Buddhista templom is van a hegyen, ott ebedeltunk. Ilyen volt a terulj-terulj asztalkam: 
Kihoztak 6 fogast, rizst es teat. Nincs kivansagmusor, minden asztal ugyanazt kapta. A tofu kulonosen finom volt.
Meg ket kep ugyanonnan: 
A tizezer Buddha terme (es en meg azt hittem, csak a katolikusok aranymaniasok! :) )

A templom elott. Epp imaido volt, nem lehetett bemenni.
Estere meghivtak minket az ifju ara szuleihez vacsorazni. Az a szokas, hogy az ifju par egy sult malac tarsasagaban felkeresi a lany szuleit 2 nappal az eskuvo utan. Itt is 10 folott volt a fogasok szama. Ez hazi koszt volt, nagyon finom. A tengeri uborkat mondjuk legkozelebb kihagyom. Nem is annyira az ize, mint az allaga miatt.
A negyedik nap ismet lefoglaltunk par orat az ifju hazasok idejebol, es korulneztunk a helyiek altal latogatott elektronikai uzletsoron. Egy hangszoroval lettem gazdagabb. Igazabol ugy lattam, mar nem eri meg Hong Kongban vasarolni, igy arrol az elkepzelesemrol, hogy olcson veszek egy tablet-et, letettem. Este elmentunk a "Csucs" nevezetu kilatoba, ahonnan be lehet latni az egesz varost, amennyiben nem felhos, paras az ido. Mikor mi mentunk, az volt.
Negyedik nap felkerestunk egy Buddhista templomot, egy apacazardaval osszekotott kertet, es pihentunk. Par kep errol a naprol:
A nyul eveben szuletetteknek
Bonsai (Regebben erdekelt,  es bar lenyugozo tud lenni, ma mar novenykinzasnak tartom. Valtozik az ertekrend az izlessel egyutt.)

Kettesben

Kert, hatterben a varos

Teahaz a tavon (gazdagoknak)

Masnap reggel a tesom elutazott, en elmentem meg ket taoista templomba, majd en is hazarepultem.
Hong Kong mas, mint amit vartam. Nem csillivilli. Sok a leelt, rossz allapotu epulet. Mivel nincs Afa, egymas hegyen hatan a luxuscikkeket arusito boltok, azok valoszinuleg olcsobbak, mint mashol. Rolex bolt kb minden 400 meteren a belvarosban. Rengetegen laknak szukseglakasokban, 20-30 m2-en egesz csaladok. Naponta 150 uj bevandorlot engednek be Kinabol, es nincs hiany jelentkezobol. A turistak altal latogatott reszeket renben tartjak, csak ne nezz fel, mert akkor meglatod a szegenyseget. A bambusz allvanyok a 30 emeletes epuleteken nekem furcsak voltak, de olcso,  eros es kornyezetbarat. A tomegkozlekedes viszont abszolut pozitiv elmeny volt. Minden megallot bemondanak es kiirnak angolul, csucsidoben kb 3 percenkent jar a merto, a buszok emeletesek es tisztak.
Egyszer erdemes volt ellatogatni Hong Kongba, de hacsak nincs ott dolgom, egyszer eleg is volt.

Nincsenek megjegyzések: