2008/04/26

Angol, Iskolaügynökség

Mikor hazajöttem Angliából, egész jól ment. Olvastam valamennyit angolul, de lassan elfogytak a könyveim. Tanfolyamra 2 hónap kihagyás után kezdtem járni, az azért jót tesz. A tanár anyanyelvi, de olyan dialektusban beszél, amit nem igen értek. Meg a többiek sem. Csak, ha megerőlteti magát és szebben beszél. Ennek ellenére nála akarjuk folytatni a tanfolyamot. Egyszerre megyünk be a suliba előleget fizetni, hátha kicsikarhatunk egy kis kedvezményt. A nyelvtudásom az itthon töltött 4 hónap alatt látványosan visszafejlődött.

Múlt héten azonban elkezdtem audiobookot hallgatni, és olvasom mellette a txt filet is. Meg megtaláltam a winchesteren néhány részt a McLoad lányaiból – angolul. Ezt is nézem. Jó, tudom, színészek, tanultak beszélni, nem teljesen aussie kiejtést hallok, de azért mégiscsak valami. Hirtelen megint megugrott az angolom szintje. Milyen érdekes...

Következtetés: Nem szabad elhanyagolni. A heti 2x4 óra nyelvtanfolyam még karbantartásra sem elég. Azért ez nagy meló, sok időt igényel.

Közben az iskolákat is bújom a neten. Nagyon nagy árszórással találtam ugyanolyan képzéseket. Tud esetleg valaki valamit az IDP képzési rendszerről? Elfogadják azt is bevándorláshoz?

Tegnap voltam egy iskolaügynökségnél.

Az első és legfontosabb, hogy még itthon le kell tennem az IELTS vizsgát. Gyorsan be kell jelentkeznem. Június 28-át néztem ki. Vizsga előtt legalább 5 héttel kell bejelentkezni. Ez bőven megvan. Azért felhívom őket, hogy van-e még időpontjuk és hogy 2 hét múlva, mikor befizetem, meglesz-e még vajon. Tegnap át is néztem az egyik könyvet, amit kinyomtattam. Nem, nem csináltam végig, csak megnéztem, hogy milyen feladattípusok vannak. Holnap tervezem, hogy végigcsinálok egy komplett tesztet felmérésképpen. A writingot majd a tanárommal értékeltetem a leírt szempontok alapján. Sajnos ma elfelejtettem behozni a dvd-t (itt is köszönöm Áginak és Tündinek, hogy van IELTS anyagokkal teli dvd-m), így nem tudok esszémintákat kinyomtatni. Sebaj, van még időm gyakorolni.

Az iskolaügynökségnek elregéltem, hogy 10k aud nem egészen mindegy, ezért nézzenek utána az egyik sulinak, amit találtam, hogy megfelel-e a követelményeknek. (Ennyivel olcsóbb ugyanis, mint a TAFE képzések). Ez a suli Melbourne-ben van. A másik Adelaide-ben és az TAFE-s, tehát azzal nem lehet gond (elvileg). Felírtam, hogy milyen papírok kellenek stb. A motivációs levélen kell majd agyalnom, hiszen az nem lehet benne, hogy letelepedési szándékkal akarok kimenni tanulni. Szóval mese kell. Az nekem nem nagyon megy. Önéletrajzot segítenek majd írni, és a suli jelentkezési lapját is segítenek kitölteni. Nem szeretném elbarmolni. A melbourni suli október elején kezdődik, szóval szeptember utolsó napjaiban utaznék. Nagyon jó lenne. Rajtam nem fog múlni. A többi iskola, amit néztem, viszont csak januárban kezd, vagyis december végi utazást kíván.

Azért lenne jó egyébként 33 éves korom előtt elkezdeni, mert, 35 éves korom előtt be tudnám adni a vízumkérelmet állandó lakosira (ha jól tudom), vagyis nem veszítenék újabb 5 pontot a korom miatt.

4 megjegyzés:

Agi írta...

Szia Encók,
Nagyon becsüllek a kitartásodért és elszántságodért - ha valakinek, hát Neked tuti sikerülni fog! :o)
Az IELTS-hez: most, hogy Márk újra vizsgázott, egy nagyon jó oldalra bukkantam: http://www.ielts-blog.com/
Vannak tippek/trükkök minden modulhoz, és nagyon sok esszé is különböző szinteken, tanár által kommentálva.
Örülök, hogy az IELTS anyagos dvd is eljutott, azon vagy 6 felkészítő könyv teljes anyaga rajta van (+ hanganyag), ha azokat végigcsinálod, nem lesz nálad rutinosabb :o))
Ha adsz egy emailcímet, akkor küldök még ezen kívül is hasznos anyagokat.
Sok sikert!!!

Unknown írta...

Szia Eniko!! Bizom benne ,hogy sikerul kijutnod,es abban ,hogy valora valthatod almaid...
Szeretnem felvenni veled a kapcsolatot...En is megszallott vagyok,es nem allithat meg senki :))
turcsi80@hotmail.com (Csermak David)

Névtelen írta...

Szia Encók!
Hajrá, hajrá, én is csak ezt tudom mondani. Ha idekint leszel, csak szólj, és meglátogatlak. :-)
Üdv/
Márti

Névtelen írta...

Szia Encók,
Válaszoltam neked már jópár napja mailben, azt megkaptad?
Mi a sulinak a neve Melbourne-ben, hátha ismerem, és akkor megmondom hogy szerintem jó-e bevándorláshoz. Az IELTS-hez drukkolok. A motivációs levéllel mi is szivtunk anno, aztán szerintem rá sem nézett a kutya sem. :)

Zsuzsi